Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
SOCZEWICA ZIELONA 500g
SOCZEWICA ZIELONA 500g
SOCZEWICA ZIELONA 500g detal

SOCZEWICA ZIELONA 500g

4,20 zł
Brutto

Skład: Soczewica zielona.

5 szt.
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Charakterystyka:

  Soczewica zielona po gotowaniu zachowuje swój kształt, dzięki czemu świetnie sprawdza się w bogatym repertuarze dań. Jest także niezastąpionym składnikiem w kuchni wegetariańskiej. Powinni po nią sięgać chorzy i osoby w trakcie rekonwalescencji. To idealny dodatek do dań głównych, zup, gulaszy, sałatek, curry, pasztetów. Przygotujesz z nią wspaniałe farsze i nadzienia. Doskonale współgra z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. Zieloną soczewicę warto wcześniej namoczyć przez ok. 30 minut, skróci to czas gotowania, który przy namoczonych ziarnach wynosi ok. 20-30 minut.

Zalety:

Jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko, wapń, fosfor i żelazo a także beta-karoten, kwas foliowy i witaminy - głównie z grupy B. Jest źródłem kwasu foliowego, który reguluje pracę układu nerwowego i wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych, a żelazo przeciwdziała anemii. Nasiona mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Zawarte w niej taniny działają przeciwbakteryjnie i wpływają korzystnie na mikroflorę jamy ustnej i jelit. Są też silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki. Soczewica w kulturze włoskiej traktowana jest jako symbol bogactwa, ponieważ przypomina małe monety.

Zastosowanie:

Doskonały dodatek do dań głównych, zup, gulaszy, sałatek, curry, pasztetów, potrawek, grzybów, warzyw. Składnik na najlepsze farsze i nadzienia. Niezastąpiona w kuchni wegetariańskiej.

Opakowanie:

Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.