Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
FASOLA MUNG 500g
FASOLA MUNG 500g
FASOLA MUNG 500g detal

FASOLA MUNG 500g

8,14 zł
Brutto

Skład: Fasola mung.

0 szt.
Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie


Charakterystyka:

  Fasola mung stanowi ważny składnik wielu potraw kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka doceniana w kuchni wegetariańskiej. Drobne fasolki w kolorze od żółtego do ciemnozielonego, spożywa się w postaci gotowanej a także surowej (po skiełkowaniu). 100g ugotowanej Fasoli Mung zaspokaja ponad 50% zapotrzebowania organizmu na błonnik. Zawartość kwasu foliowego polecana kobietom planującym ciążę i w ciąży. Wspomaga układ nerwowy, dlatego powinny spożywać ją osoby narażone na stres. Do jej zalet zalicza się również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

  Kiełki z fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki dużej zawartości witaminy K łagodzą dolegliwości związane z pękającymi naczynkami, krwotokami z nosa i zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Zastosowanie:

Sprawdzi się do sałatek, zup, gulaszu, jako baza do kotlecików wegetariańskich, dodatek do sosów, ryżu i kaszy czy na kanapki.

Sposób przygotowania:

Fasolę Mung przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc), potem wodę odlać, wypłukać i ponownie zalać świeżą wodą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 30-45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.

Przepis na zupę z fasoli mung:

Namoczone przez noc 250g fasoli mung zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy ok. 30-45 minut, aż fasolka zmięknie.
Opcjonalnie można dodać na przykład startą marchewkę, posiekaną paprykę, szczyptę kurkumy, przecier pomidorowy.

Opakowanie:

Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.