Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
18.00 zł
20.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
1g - 25 kg
18.00 zł
Współpracujemy
INULINA 500G
INULINA 500G

INULINA 500G

14,00 zł
Brutto

Skład: Inulina z cykorii

9 szt.
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Charakterystyka:

  Łagodnie słodka w smaku inulina pozyskana z cykorii. Jest naturalnym węglowodanem, o właściwościach prebiotycznych (stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych oraz wspomaga układ odpornościowy), dlatego nazywana jest naturalnym prebiotykiem. Dzięki temu, że wspomaga naturalny rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, reguluje wypróżnianie.
  Inulina jest błonnikiem rozpuszczalnym w wodzie, dlatego posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy (przydatna w diecie diabetyków) i cholesterolu. Zmniejsza skłonność do zaparć, nie prowadząc jednocześnie do rozleniwienia jelit. Stosowana jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej produktów, co wspomaga odchudzanie (hamuje również odczucie głodu). Jej spożycie nie powoduje również powstawania płytki nazębnej powodującej próchnicy. Wspomaga wchłanianie składników mineralnych takich jak magnez czy wapń.

Szeroki zakres stosowania inuliny pomaga obniżyć kaloryczność produktów, bez utraty walorów smakowych. Dodatkowo produkt zyskuje składniki prozdrowotne - błonnik oraz prebiotyk.

Zastosowanie:

Dodatek do koktajli, fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast i chleba), zagęstnik (np. zamiast mąki, do gofrów, placuszków, naleśników, lodów, budyniu, kremów, zup, konfitur). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie. Wykorzystywana do przygotowania np. kulek kokosowych, kruchych ciasteczek, kotlecików gryczanych, kopytek, śniadaniowej granoli czy owocowych galaretek.

Przepis na galaretkę owocową zagęszczaną inuliną:

Szklankę malin, truskawek lub innych miękkich owoców zalać szklanką wody, zagotować. Następnie gotować jeszcze ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając aż zmiękną i będą się rozpadać. Jedną łyżeczkę inuliny wymieszać z dwiema łyżeczkami wody i dodać do gotujących się owoców. Po 2 minutach powstałą masę rozlać do salaterek, ozdobić całymi owocami (lub zalać je masą). Pozostawić do wystygnięcia.

Opakowanie:

Produkt zapakowany w opakowanie typu DOYPACK (wielokrotne zamykanie dzięki strunie) oznaczony etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. 

Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

Kraj pochodzenia: Holandia  Producent: Targroch