Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
GOŹDZIKI MIELONE
GOŹDZIKI MIELONE
GOŹDZIKI MIELONE detal

GOŹDZIKI MIELONE 25g

2,90 zł
Brutto

Skład: Goździki mielone.

17 szt.
Ilość

Charakterystyka:

 
  Goździki
 to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa oraz lek. Mówi się, że goździk jest przyjacielem lekarzy i chwałą kucharzy od wieków. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol (o działaniu odkażającym i znieczulającym).

  Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej (ziołolecznictwo i stomatologia), w którym używa się olejku goździkowego jako środka przeciwbólowego, zwłaszcza w praktyce stomatologicznej dla nagłych przypadków związanych z bólem zębów. Goździki są także używane jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego. Goździki są również uważane za naturalne leki przeciwrobacze.
Olejek eteryczny stosowany jest w aromaterapii gdy zachodzi potrzeba stymulacji i zwiększenia ciepłoty, zwłaszcza w przypadku problemów z trawieniem. Stwierdzono, że miejscowe wcieranie olejku bezpośrednio na skórę w okolicy brzucha i podbrzusza rozgrzewa przewód pokarmowy. Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne.

Goździki mielone są bardzo wygodne w użyciu, a przy tym bardziej wydajne i sprawdzają się także jako przyprawa do potraw (np. kuchni chińskiej).

Goździki nie zawierają konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.

Zastosowanie:


W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do pierników, kruchych ciasteczek, kompotów, kapusty, czasem do buraczków, ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny, potraw z grzybów, drobiu, dań kuchni chińskiej. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i deserów. Tymczasem jest to nie tylko przyprawa, ale również cenny lek w ziołolecznictwie:

Napar – 1-2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem. Pić 1-3 razy dziennie po 100 ml przy kaszlu, zapaleniu gardła, silnych zaburzeniach trawiennych.

Opakowanie:


Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.