Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
18.00 zł
20.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
1g - 25 kg
18.00 zł
Współpracujemy

AGAR 100g

13,00 zł
Brutto

Skład: Agar.

5 szt.
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Charakterystyka:

 
  AGAR
 to naturalna bezwonna i bezzapachowa substancja żelująca, zagęstnik; uzyskiwany z wodorostów morskich (krasnorostów). Agar jest szeroko stosowany: w medycynie ajurwedyjskiej, kuchni chińskiej, wegańskiej, w farmacji, przy produkcji słodyczy i kosmetyków, w dietach odchudzających.

  Po połączeniu z wodą pęcznieje. W medycynie chińskiej agar podaje się doustnie (rozpuszczony w odrobinie płynu) dla uzyskania uczucia sytości, hamując  w ten sposób apetyt. Zwiększa objętość treści jelit, przez co pobudza ich perystaltykę i poprawia wypróżnienie. Agar upośledza wchłanianie tłuszczów do organizmu.

  Agar zachowuje się podobnie do żelatyny, ale nie do końca.... jest rozpuszczalny w wodzie (w temp. powyżej 80 stopni), a tężeje w temp. ok. 35 stopni. Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba przechowywać go w lodówce (chyba, że wymaga tego dana potrawa, np. galareta z mięsem). Wielokrotne podgrzewanie i studzenie płynu nie stwarza negatywnych konsekwencji dla użytych produktów (w przeciwieństwie do żelatyny).

Zastosowanie:


Agar można stosować zamiast żelatyny, do przyrządzania galaretek mięsnych, drobiowych, rybnych, owocowych oraz deserów (w tym serników na zimno oraz kremów). Agar używany jest do klarowania wina i piwa, do wyrobu żelków, galaretek, sosów, pianek cukierniczych, lodów, ptasiego mleczka, zagęszczania deserów mlecznych, jogurtów, śmietany i napojów owocowych oraz mlecznych.

Stosowany jest jako emulgator oraz środek żelujący, a oznaczana na liście legalnych dodatków do żywności w Unii Europejskiej symbolem E404.

Sposób przygotowania:


Wlej do naczynia ok. 250ml przegotowanej wody lub wywaru, wsyp 1 łyżeczkę agaru, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się. Potem gotuj przez ok 15 minut.

Wymieszaj z warzywami, owocami bądź innymi potrawami, które chcemy żelować i wstawić do lodówki.

Opakowanie:


Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.