Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY detal

CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY 30g

3,90 zł
Brutto

Skład: Cynamon cejloński mielony.

49 szt.
Ilość

Charakterystyka:

 
  Cynamon ceyloński
 (Cinnamomum verum) różni się od zwykłego cynamonu niską zawartością kumaryny, a także wyglądem. Laski cynamonu ceylońskiegio składają się z wielu cienkich zwojów, warstwy te zwinięte są w rulonik - laskę. Laski cynamonu mieli się.

  Przyprawę, która występuje w postaci utartej na proszek lub laskach otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca cejlońskiego. Brązowo-rdzawy kolor przyprawy doda smakowitego wyglądu potrawom.
Dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu przyprawa nabiera delikatnego słodkawo-korzennego aromatu oraz lekko piekącego smaku.

  Bardzo dobrze komponuje się z herbatą, wraz z podanym naparem pomaga zwalczyć przeziębienie, rozgrzewa. Niektóre badania sugerują dodatkowo, że cynamon może mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi (polecany diabetykom). Badania wykazały, że ok. 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Polecany przy grypie, przeziębieniach oraz reumatyzmie (wykazano w badaniach, że pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu spożyte codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji). Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. W medycynie ludowej cynamon uważany był za naturalny afrodyzjak.

Cynamon jako słodka przyprawa znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

Nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.

Zastosowanie:


Do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, budyniu, ciast, słodkich sosów, duszonych jarzyn, deserów, wypieków, ciast miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, wina grzanego i ponczu, herbaty innych napoi. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki oraz jagnięciny.

Opakowanie:


Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.