Cennik dostaw
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
11.00 zł
14.00 zł
Waga towaru
Kurier48
Kurier48 pobranie
1g - 25 kg
18.00 zł
20.00 zł
Waga towaru
Paczkomat
1g - 25 kg
18.00 zł
Współpracujemy
PRZYPRAWA ADŻIKA
PRZYPRAWA ADŻIKA
PRZYPRAWA ADŻIKA detal2

PRZYPRAWA ADŻIKA 30g

1,89 zł
Brutto

Skład: Chilli nasiona, papryka słodka, sól 35%, kolendra mielona, kolendra liście, majeranek, chilli grys, bazylia, cząber, cebula, liść laurowy, czosnek, pomidor proszek, cukier, chilli mielone. Tylko naturalne składniki!

26 szt.
Ilość

Charakterystyka:

  Adżika (adżyka), (აჯიკა) - gruziński gęsty sos / pasta, uwielbiany przez zwolenników ostrzejszych smaków. Pasta pochodzi z kuchni kaukaskiej, lecz największym zainteresowaniem cieszy się w Turcji, Rosji i oczywiście Gruzji. Konsystencja Adżiki jest mniej lub bardziej gęsta, w zależności od stopnia odparowania wody z warzyw. Jej odcień jest intensywny i wyrazisty (najczęściej czerwony, chyba, że użyjemy zielonej papryki i dużej ilości natki pietruszki oraz kolendry). Adżikę produkuje się z wybornych odmian czerwonych pomidorów, papryki słodkiej i chilli, aromatycznych przypraw, które w połączeniu ze sobą tworzą wyśmienity smak pasty. W lecie, gdy pomidory są wygrzane w słońcu, warto przygotować adżikę do słoików i pasteryzować. Takie słoiczki przydadzą się zimą jako uzupełnienie diety o cenny dla organizmu potas.

Zastosowanie:

Przyprawa adżika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).
Ostra pasta adżika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adżika.

Przepis na pikantną pastę paprykową Adżika:

Składniki: 2 kg papryki czerwonej słodkiej, 0,5 kg drobno posiekanej cebuli, 1 kg drobno startej marchwi, 2 kg mięsistych pomidorów (obranych ze skórki i sparzonych), 2 duże główki czosnku (obrane i posiekane drobno), 2 łyżki soli, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki oleju

Sposób przygotowania: Pomidory zblendować z papryką, połączyć ze startą marchewką, zeszkloną cebulą i czosnkiem, a także solą i cukrem. Gotować na małym ogniu przez ok. 4 godziny (do odparowania nadmiaru wody). Na koniec dodać olej i przyprawę adżika (opcjonalnie można też dodać drobno posiekaną pietruszkę i natkę kolendry, a gdy lubisz mega ostry smak: kilka papryczek chilli). Gotować jeszcze 10 minut. Przygotowaną pastę można przelać do mniejszych słoiczków i pasteryzować. Podawać według uznania.

Opakowanie:

Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkty w śladowych ilościach mogą zawierać: gorczycę, soję, seler, sezam, SO2 i siarczyny, gluten, orzeszki ziemne, innych orzechy, jaja i laktozę ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.