Cennik dostaw
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
Waga towaru
Kurier
Kurier pobranie
1g - 25 kg
18.99 zł
20.99 zł
    SÓL PEKLOWA
    SÓL PEKLOWA
    SÓL PEKLOWA detal

    SÓL PEKLOWA 200g

    6,50 zł
    Brutto

    Skład: Sól spożywcza, azotyn sodu.

    14 szt.
    Ilość

    Charakterystyka:

      Sól peklowa - służy do peklowania, wędzenia i konserwowania produktów mięsnych (najlepiej do wieprzowiny, dziczyzny). Nadaje przygotowywanemu mięsu soczystości oraz apetyczny wygląd. Peklowanie powoduje, że mięso dłużej zachowuje swoją świeżość, kolor i konsystencję. Możesz użyć jej także do przygotowania marynaty. Sól peklowa jest więc niezbędna w kuchni każdego miłośnika perfekcyjnie przygotowanych mięs i ryb, między innymi do: mięsa, szynek, drobiu, boczków, kiełbas, łososia. Przeznaczona jest wyłącznie do konserwacji lub marynat - nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania potraw.

    Zastosowanie:

    Do wędzenia mięs i ryb (nacierania, moczenia lub jako marynata).

    Peklować możemy:

    • nacierając solą przygotowane mięso (użyj 20g soli na 1kg mięsa, pekluj przez 24 godziny)
    • trzymając je w wodzie z dodatkiem soli (użyj 25g-30g soli rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa) lub 
    • wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa (użyj 25g soli rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa, roztworem tym nastrzykuj mięso, potem pekluj przez ok. 2 dni)

    Tak przygotowane mięso lub rybę powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 do 8 °C.

    Opakowanie:

    Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

    Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.

    8 innych produktów w tej samej kategorii: