Cennik dostaw
Waga towaru
Paczkomat
Paczkomat pobranie
1g - 25 kg
12.99 zł
14.99 zł
Waga towaru
Kurier
Kurier pobranie
1g - 25 kg
18.99 zł
20.99 zł
    NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg
    NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg
    NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg detal
    NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg detal2

    NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 250g

    5,20 zł
    Brutto

    Skład: Nasiona Chia (Szałwia hiszpańska).

    0 szt.
    Ilość


    Charakterystyka:

    Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), inaczej Chia pochodzi z Meksyku i Gwatemali, gdzie jest ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już w czasach prekolumbijskich przez Azteków, kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

    ~ Nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do grupy najbardziej wartościowych pokarmów. Chia są ważnym elementem wspierającym zwalczanie wielu procesów chorobowych. Pozytywnie wpływają na kondycję fizyczną i psychiczną.

    ~ Bogate w błonnik pokarmowy (ok. 25%), który zapewnia dłuższe uczucie sytości, działa korzystnie na układ trawienny, polecany dla osób z nadwagą i problemami trawiennymi.

    ~ Posiadają ok. 20% łatwo przyswajalnego białka.

    ~ Polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów, pomagają regulować ich poziom we krwi. Spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste.

    Chia jest uprawiana dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju bogatego w kwasy omega-3 oraz omega-6.

    Nasiona zawierają:

    • 20% białka,
    • 34% tłuszczu,
    • 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej),
    • znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).
    • śladowe ilości sodu

    Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 – około 40-64%.

    Porcja 15 g nasion Chia zawiera dużą ilość antyoksydantów oraz witamin i minerałów, takich jak:

    • 107 mg wapnia
    • 160 mg fosforu
    • 2,4 mg żelaza
    • 105 mg potasu
    • 59 mg magnezu
    • 0,5 mg cynku

    ~ Ze względu na właściwości hydrofilowe, są odpowiednim uzupełnieniem diety sportowców.

    Ciekawostka: W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba, a rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika żywności.

    Zastosowanie nasion Chia:

    • Dodatek do dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli/płatków, koktajlu owocowego/warzywnego, masła orzechowego lub nutelli.
    • Posypka sałatek, omletów, dań kuchni azjatyckiej, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.
    • W połączeniu z mąką przy wypieku chleba i ciast.
    • Sproszkowane nasiona: do zagęszczania zup, gulaszu, farszy mięsnych, kotletów mielonych, pulpetów lub przygotowania domowego, zdrowego budyniu wegańskiego.
    • Zmieszane z owocami suszonymi, miodem, cynamonem i imbirem stanowią alternatywę do tradycyjnego dżemu, czy konfitury.
    • Zalewając gorącą wodą (jak siemię lniane), uzyskasz gęsty napój/żel świetnie nawadniający organizm.
    • Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
    • Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.

    Opakowanie:

    Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

    Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.

    Powiązane produkty

    8 innych produktów w tej samej kategorii: