- Tylko online
- -10%
HERBATA ZIELONA CHINA CHUN MEE Zielone
Skład: Herbata zielona Chun Mee.
Skład: Sproszkowana herbata zielona Matcha Japan Style.
Zielona herbata Matcha Japan Style to wykwintny gatunek, sproszkowanej zielonej herbaty, używanej w ceremonii picia herbaty: cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę"), używana w kuchni jako dodatek do potraw (np. deserów, ciastek, lodów, klusek, makaronów, napoi, naturalny barwnik w kolorze pistacjowym) oraz w kosmetyce (w formie odżywiającej maseczki odmładzającej). Napar herbaty Matcha charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem, o cierpkim, zrównoważonym smaku. Przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, oczyszczając organizm z toksyn. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. Doskonale wpływa na cerę. Oczyszcza, orzeźwia i dodaje energii.
Chińska herbata Matcha Japan Style to odpowiednik o wiele droższej Japońskiej Matchy, jest produkowana w identyczny sposób, różni je jednak kraj pochodzenia. Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Tak, według procedury opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama, powstają: tencha, z której robi się matcha oraz gyokuro. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przed roztarciem na proszek liście są przechowywane w specjalnych naczyniach o nazwie "chatsubo."
Przepis na DESER PANNA COTTA Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA:
Składniki:
2 łyżki zielonej herbaty matcha, 225ml mleka, 450ml śmietanki 30%, 8 łyżek cukru, 4 łyżeczki żelatyny, wiórki białej czekolady i listek świeżej mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Zieloną herbatę, mleko, śmietankę, cukier podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Prawie zagotować, zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Odcedzić napar. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody, wymieszać ze wcześniej przygotowaną miksturą, podgrzać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Przelać do małych czarek i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyć na talerz, udekorować wiórkami białej czekolady i listkiem świeżej mięty.
Właściwości herbaty zielonej:
Sproszkowana herbata zielona Matcha Japan Style.
Chiny
Odważamy bambusową łyżeczką 1-5g herbaty do miseczki na Matchę, zalewamy prawie wrzącą wodą (o temp. ok. 95 stopni - trzeba odczekać ok. 3min. po zagotowaniu wody), i szybko mieszamy "trzepaczką" (nazywana Chansen, miotełka, tradycyjnie zrobiona z bambusu) aż do powstania drobnej piany (ok. 15 sekund).
Nawet jeśli nie masz profesjonalnego sprzętu do przygotowania herbaty Matcha, możesz przygotować ją podobnie, jak zieloną herbatę (0,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty zalać wodą przestudzoną ok. 95 stopni, wymieszać energicznie łyżeczką i odczekać kilkanaście sekund aż naciągnie).
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych i innych orzechów.
Skład: Gałka muszkatołowa mielona.
Skład: Sól, papryka słodka, oregano, czosnek, bazylia, cukier, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, GORCZYCA biała, cząber, kolendra, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn.
Skład: Herbata zielona Chun Mee.
Skład: Papryka słodka mielona.
Skład: Sól, marchew, pasternak, cukier, pietruszka, cebula, SELER, barwnik- ryboflawina.