Płatności chronione

Dostawa 48-72h od zamówienia

Możliwość zwrotu do 30 dni

Darmowa dostawa już od 200 zł

Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami oraz promocjami?
  • Dołącz do nas na:
  • Tylko online

SEZAM CZARNY ZIARNO ŁUSKANY

2,99 zł
Brutto

Skład: Łuskane ziarno sezamu czarnego. 

8 szt.
Gramatura
  • 50g
  • 150g
Ilość
Produkt dostępny

 

Płatności chronione

 

Dostawa 48-72h od zamówienia

 

Możliwość zwrotu do 30 dni

 

Darmowa dostawa już od 200 zł

Charakterystyka:

  Czarny sezam  (Irigoma Kuro) ma nieco intensywniejszy smak od sezamu białego: jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. To bogate źródło witamin i minerałów, w tym: wapnia, białka, fosforu, żelaza, magnezu, witamin B1, B2, E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona sezamu są zbierane wczesną jesienią, a następnie suszone. Można je jeść całe lub zmielone, na surowo lub prażone na patelni bez dodatku tłuszczu.

  • reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprzez korzystny wpływ na pracę jelit, szczególnie pomaga na zaparcia i regularne wypróżnianie się (osoby narażone na biegunki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożywania czarnego sezamu)
  • wspomaga pracę nerek oraz wątroby
  • fitosterole zawarte w nasionach są związkiem podobnym do cholesterolu, wpływają na zmniejszenie się jego poziomu we krwi
  • w Indiach nasiona czarnego sezamu uważane są środek wzmacniający organizm, stosowany w diecie wspierającej rekonwalescencję

To idealne pożywienie na chłodne i wilgotne pory roku. W Chinach bardzo popularna jest słodka zupa z czarnego sezamu, ryżu i cukru polecana na przyśpieszenie wzrostu włosów i ich odżywienie.

W ofercie posiadamy sezam biały oraz czarny.

Zastosowanie:

Bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi (w szczególności uramaki). Można go stosować tak samo, jak sezam biały: do wszystkich potraw według własnych upodobań.

Ziarno sezamu to świetny dodatek:

  • do panierowania (wystarczy zmieszać odrobinę sezamu z bułką tartą i ulubioną przyprawą, a smażony tak kotlet, ryba, czy ser nabierze nowego smaku),
  • do surówek (sezam prażymy na patelni, by nabrał orzechowego aromatu i lekko brązowej barwy), sałatek warzywnych i owocowych
  • do ciast i deserów, chleba i bułek
  • dań kuchni orientu (kurczak w sezamie, ananasów/banana w cieście...)
  • do potraw kuchni wegetariańskiej: sałatek, duszonych warzyw, smażonych panierowanych grzybów, serów, ryżu, quinoa (komosy ryżowej), makaronu, ziemniaków, pieczywa, szpinaku, bagietek czosnkowych
  • do dań mięsnych i farszów
  • do sushi, dań z ryb (np. świeżego węgorza)
  • do zapiekanek, drobiu, gulaszu, sosów i dresingów, żółtego sera, jajek, warzyw na ciepło, makaronów
  • jest także składnikiem dań z fasoli, ciast i deserów, posypuje się nim pieczywo
  • jest składnikiem popularnej japońskiej przyprawy stołowej. Z nasion sezamu produkuje się również olej

Nasiona sezamu powinny być zmielone bezpośrednio przed spożyciem lub gotowaniem. Również wcześniejsze namaczanie sezamu lub prażenie poprawia jego strawność.

Opakowanie:

Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.

Powiązane produkty

INNE PRODUKTY W TEJ SAMEJ KATEGORII