Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami oraz promocjami?
  • Dołącz do nas na:

WIELKANOC W TWOIM DOMU Z ALE-RAJ.PL

person Opublikowano: Zespół ale-raj.pl list w: ARTYKUŁY  : comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 455

ale-raj.pl-wielkanoc-blog

Święta Wielkanocne to wyjątkowo wiosenny i rodzinny czas. Same przygotowania do Wielkanocy wprawiają nas w radosny nastrój. Zdobimy pisanki, wykonujemy dekoracje, przygotowujemy zakwas do żuru oraz przeprowadzamy wiosenne porządki. Święta Wielkanocne kojarzą nam się z figurkami kurczaczków, zajączków i baranków, które symbolizują owe życie. A także z wysiewaniem rzeżuchy - zielonym symbolem sił witalnych. 

ale-raj.pl-blog-wielkanoc

Podczas świąt Wielkiej Nocy pielęgnujemy tradycje i łapiemy oddech na chwilę zadumy. Jednak przede wszystkim to okres, w którym nasze kuchnie zamieniają się w istny raj smaków i kolorów. Zapraszamy Was do przygotowania wielkanocnych potraw z naszymi ale-rajowymi produktami!   

Śniadanie wielkanocne

                Śniadanie to najważniejszy posiłek świąt wielkanocnych. W niedzielę wielkanocną podczas śniadania na naszych stołach królują zazwyczaj tradycyjne potrawy. Jajka, klasyczne, z majonezem lub faszerowane, barszcz biały z białą kiełbasą, żurek w chlebie i sałatka jarzynowa. Aby odpowiednio doprawić wielkanocne dania, zachęcamy do skorzystania z produktów naszego sklepu internetowego ale-raj.pl.

                Trudno wyobrazić sobie wielkanocne jajka bez choćby odrobiny sosu. Idealnie sprawdzi się zatem nasza przyprawa do sosu koperkowo-ziołowego, który możemy wykonać na bazie majonezu lub w wersji mniej kalorycznej - na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Dla wzmocnienia smaku i uzyskania efektownej dekoracji możemy również użyć suszonego szczypiorku. Przyprawa do sosu koperkowo-ziołowego wspaniale łączy się także z olejem lub oliwą - w takiej wersji podkreśli smak świątecznej sałatki lub surówki.

                Urozmaiceniem do klasycznych jajek będzie również masło chrzanowe, które uzyskamy mieszając suszony i zmielony płatek chrzanu z masłem i dodatkiem soli. Będzie to doskonała alternatywa dla znanego nam tartego, świeżego korzenia chrzanu. A na pewno przypadnie do gustu osobom, które wolą chrzan w delikatniejszej odsłonie.         

                A jeśli macie ochotę na nowość w świątecznym śniadaniowym menu, przygotujcie szakszukę! To nic innego, jak jajka gotowane w pomidorach z dodatkiem ziół. Idealnie sprawdzą się do jej przygotowania suszony szczypiorek. Brzmi smacznie? Takie rozwiązanie na pewno przypadnie Wam do gustu!

ale-raj.pl-blog-wielkanoc

                Świąteczny obiad            

                Wielkanocny obiad nie obędzie się bez białego barszczu bądź żurku oraz różnych rodzajów mięs! Smak świątecznej zupy idealnie podkreśli dodany podczas gotowania suszony chrzan w płatkach. Nie można także pominąć aromatycznej przyprawy jaką jest majeranek. Majeranek do żurku, czy białego barszczu najlepiej dodać pod koniec gotowania.

                Mówiąc o świątecznej sztuce mięsa na myśl od razu przychodzi nam szynka pieczona albo gotowana i schab ze śliwką, czy też w wersji z morelą. Najlepiej jeśli taki mięsny przysmak uda nam się przygotować samodzielnie w domu. Aby uzyskać niepowtarzalny smak i pełnię aromatu warto natrzeć wieprzowinę odpowiednimi przyprawami. Taką mieszankę można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowej przyprawy do wieprzowiny pieczonej, w której znajdziemy czosnek i cebulę, a także czerwoną słodką paprykę, pieprz czarny, bazylię i cząber. Tak dobrana kompozycja przypraw na pewno idealnie podkreśli smak świątecznego mięsa.

                Oryginalnym pomysłem na wielkanocny obiad będą również ziołowe pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym. Możemy przygotować je z różnego rodzaju mięsa mielonego - z drobiu bądź z wieprzowiny lub z połączenia obu rodzajów mięs dla uzyskania większej soczystości potrawy. Do mielonego mięsa przed obróbką termiczną warto dodać suszony koperek i suszony szczypiorek, aby jeszcze mocniej podkreślić ziołowy smak. Natomiast sos najlepiej wykonać na bazie śmietany i masła przy użyciu przyprawy do sosu koperkowo-ziołowego lub samego suszonego koperku.

                Święta dla wielu z nas to nie tylko tradycyjne potrawy, ale szansa na poznanie nowych smaków. Zachęcamy więc do wypróbowania naszych wielkanocnych pomysłów na obiad!

                Ciekawym połączeniem mielonego mięsa i jajka okazuje się potrawa o nazwie jajka po szkocku. To gotowane jajko zawinięte w mięso mielone i obtoczone panierką, smażone podobnie jak nasze rodzime pulpety. Jajka po szkocku najlepiej będą smakować jeśli doprawimy mięso ziołami. A w ale-raj.pl suszonych ziół mamy wiele do wyboru! Bazylia, oregano, tymianek, nać pietruszki, oregano, lubczyk i wiele innych… Każdy stworzy z nich własną i niepowtarzalną ziołową kompozycję!

                Dla miłośników wołowiny, na święta polecamy przygotować wielkanocny gulasz pomidorowy z kawałkami mięsa wołowego i kiszonym ogórkiem, który można podać na wiele sposobów: z ziemniakami, z kopytkami lub z kluskami śląskimi. Każda opcja będzie wyjątkowa! Dla pokreślenia smaku w trakcie duszenia mięsa warto dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Możecie także skorzystać z naszej gotowej przyprawy do gulaszu, która została stworzona na bazie słodkiej czerwonej papryki, czosnku, rozmarynu i majeranku. A do lekkiego zamarynowania mięsa pomocna może okazać się przyprawa do wołowiny.

                A dla fanów pieczonej kaczki… Polecamy piersi pieczone z kaczki na puree z zielonego groszku z dodatkiem suszonego koperku. Tak wykwintny obiad na pewno zachwyci wszystkich  gości zgromadzonych przy świątecznym stole!

ale-raj.pl-blog-wielkanoc

                Wielkanocne słodkości

                Wielkanoc nie może obejść się bez wspaniałych wypieków! Święta wielkanocne obfitują w  ciasta takie jak: serniki, makowce, seromakowce, miodowniki, babki, babeczki i mazurki.

                Sernik to ciasto wyjątkowo uniwersalne, które możemy wzbogacić o różne, oryginalne dodatki. Aby dodać uzyskać kremowy sernik możemy dodać do twarogu serka mascarpone, a na wierzch przygotować polewę z białej lub mlecznej czekolady posypaną płatkami migdałowymi. Fanom cytrynowych nut na pewno zaś przypadnie do gustu sernik z dodatkiem soku z cytryny oraz skórki pomarańczowej. A jeśli mamy tutaj sympatyków sernika z rodzynkami, zachęcamy do wypróbowania rodzynek sułtanek z naszej oferty! Rodzynki i skórka pomarańczowa idealnie sprawdzą się także do makowca i seromakowca. A do przystrojenia wielkanocnego mazurka możemy użyć orzechów, ziaren, pestek oraz suszonych owoców. Dzięki połączeniu wszystkich tych produktów na pewno uzyskamy wspaniale prezentującą się, świąteczną kompozycję. A jeśli nie wyobrażacie sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego ciasta jakim jest królewiec znany także pod nazwą miodownik - klasyczną dekorację z orzechów włoskich możemy zastąpić dekoracją orzechami pecan.

ale-raj.pl-blog-wielkanoc

                Święta Wielkiej Nocy to czas zarezerwowany na przeżywanie radości z najbliższymi. Warto więc przygotować się do wspólnych chwil spędzonych przy pysznie zastawionym stole. Na tę okazję w naszym sklepie internetowym ale-raj.pl przygotowaliśmy szeroką gamę produktów, które idealnie sprawdzą się do przyrządzenia wielkanocnych potraw. Życzymy Wam na te święta wyjątkowo smacznych doznań!

Komentarze

Nie dodano jeszcze komentarzy

Wpisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami oraz promocjami?
  • Dołącz do nas na: