- Tylko online
- Dołącz do nas na:
WANILIA LASKA
- Przyprawy
- Jednoskładnikowe
Skład: Laska wanilii. Wielkość ok 16 cm.
CHARAKTERYSTYKA
Wanilia jest jedynym jadalnym owocem Orchidei. Laski wanilii dają bogaty i niedościgniony smak i aromat. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze (Madagascar Bourbon) i w Indonezji (Vanilla Planifolia, Vanilla Tahitensis). Oferujemy ręcznie selekcjonowane najwyższej jakości laski wanilii.
Ciekawostka:
Mówi się, że z wanilią jest podobnie jak z winem. Im starsza - tym lepsza. Najlepsze odmiany „starzejąc się" wydzielają wanilinę, która krystalizuje się i pokrywa laskę wanilii diamentowo-białym nalotem o niezwykłym aromacie.
Skrystalizowana wanilina (nazwa chemiczna 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) zawarta w laskach wanilii powstaje w naturalnym procesie suszenia, w wyniku enzymatycznego rozkładu glukowaniliny. Ujawnia się w postaci białego, diamentowego nalotu zwanego przez Francuzów "givre" (szron), świadczy on o wysokiej jakości wanilii.
Nasza wanilia jest najwyższej jakości, co oznacza, że:
- jest długa (16-18 cm+)
- waga 1szt = ok. 3g
- pochodzi ze świeżej dostawy, z Madagaskaru lub Indonezji
- jest pachnąca, posiada charakterystyczny dla wanilii, silny aromat (zawartość waniliny aż 2,1-2,6%)
- ma kolor ciemnobrązowy, błyszczący, o dużej wilgotności (ok. 20-25%)
- nie zawiera konserwantów i chemikaliów - 100% naturalna
- nie jest genetycznie modyfikowana - jest całkowicie naturalnego pochodzenia
- idealna do wypieków, deserów i potraw oraz ekstraktu waniliowego
ZASTOSOWANIE
Wanilia najczęściej używana jest aby dodać aromatu i zapachu do likierów, nalewek (np. brzoskwiniowe, śliwkowe, czereśniowe, jabłkowe), miodów pitnych, kremów, ciast, babek, tortów, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu deserów oraz słodyczy (np. czekolady). Coraz częściej jest stosowana do dań mięsnych lub jako dodatek do sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach do potraw z cielęciny. Wanilia wspaniale komponuje się z korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, imbirem. Jej aromat świetnie współgra z kakao i śmietanką. Najszlachetniejszą jej częścią jest miąższ. Wanilię można również zetrzeć na tarce po wcześniejszym wysuszeniu. Wykorzystywana jest do przygotowania domowej roboty cukru waniliowego.
Przepis na cukier waniliowy domowej roboty:
- przygotuj pusty i czysty słoik z wygodnym zamknięciem
- nasyp do niego cukier (ok. 3/4 zawartości)
- przetnij laskę wanilii wzdłuż i nożem wybierz ziarenka, dodaj je do cukru w słoiku
- pozostałą część wanilii również umieść w cukrze
- czynność powtórz z kolejną wanilią, jeśli chcesz, by aromat był mocniejszy
- zamknij słoik i trzęsąc nim, dokładnie wymieszaj składniki
- pozostaw na ok. 14 dni w zaciemnionym miejscu
- dodawaj zamiast "sklepowego" cukru waniliowego
- ps. możesz także dodać odrobinę kardamonu lub swoje ulubione korzenne przyprawy
Przepis na esencję do ciast domowej roboty:
- przygotuj szklankę białej wódki i 2-3 lasek waniliowych
- wanilię przetnij wzdłuż, włóż do butelki z alkoholem i odstaw na sześć tygodni w ciemne miejsce
- dodawaj do wypieków po kilka kropli
- ps. wyjątkowy aromat uzyskasz używając wódki żołądkowej gorzkiej; im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!
Działanie:
- Usuwa zmęczenie, lęk, stres, depresję, ogólne zniechęcenie (zwiększa wydolność fizyczną u sportowców).
- Poprawia samopoczucie oraz wydolność seksualną.
- Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia apetyt.
- Pobudza krążenie krwi.
- Z mielonych lasek waniliowych można sporządzać napar na mleku lub wodzie. Smakuje znakomicie w miodem i alkoholem.
- Wanilię stosuje w formie nalewki w stanach gorączkowych oraz zaburzeniach trawienia, a także pomocniczo w blednicy.
- Zapach wanilii skutecznie odstrasza komary.
- Dawka lecznicza: 1/2 łyżeczki zmielonej laseczki wanilii na miodzie 2-3 razy dziennie.
- Nalewka waniliowa Tinctura Vanillae: 1 część rozdrobnionej laseczki waniliowej zalać 1 częścią alkoholu 40-50%, macerować 7-14 dni, przefiltrować. Dodać miód 1:1, wymieszać. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżeczce dla poprawy samopoczucia i trawienia.
SKŁAD
Laska wanilii. Wielkość ok 16 cm.
KRAJ POCHODZENIA
Indonezja
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJE O ALERGENACH
Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych i innych orzechów.
INNE PRODUKTY W TEJ SAMEJ KATEGORII
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
ŻURAWINA SUSZONA CAŁA USZLACHETNIONA Owoce
Skład: Żurawina suszona 60%, cukier, olej słonecznikowy.
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY Jednoskładnikowe
Skład: Cynamon cejloński mielony.
PRZYPRAWA CURRY Mieszanki przypraw
Skład: GORCZYCA biała, kolendra, kurkuma, imbir, kozieradka, koper, pieprz czarny, chilli.
HERBATA OWOCOWA MAMMA MIA Owocowe
Skład: Skórka róży, papaja kandyzowana, skórka cytryny, pomarańcza kandyzowana, cytryna kandyzowana, jabłko, rumianek, trawa cytrynowa, aromat.
PRZYPRAWA KEBAB Mieszanki przypraw
Skład: Sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, kumin, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, pasternak, marchew, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn, bazylia, GORCZYCA biała, majeranek, kolendra.
PRZYPRAWA DO RYB I OWOCÓW MORZA ZIELONA Mieszanki przypraw
Skład: Sól, koperek, cukier, pasternak, rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz biały, regulator kwasowości-kwasek cytrynowy, szczypiorek, por, pietruszka, SELER, barwnik: ryboflawina, aromat.