- Tylko online
- Dołącz do nas na:
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY
- Przyprawy
- Jednoskładnikowe
Skład: Cynamon cejloński mielony.
CHARAKTERYSTYKA
Cynamon Cejloński Mielony (Cinnamomum verum, Cinnamonum Zeylanium Blume)) różni się od zwykłego cynamonu niską zawartością kumaryny, a także wyglądem. Laski cynamonu ceylońskiegio (długości ok. 8 cm) składają się z wielu cienkich zwojów, warstwy te zwinięte są w rulonik - laskę o średnicy ok. 10 mm.
Przyprawę, która występuje w postaci utartej na proszek lub laskach otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca cejlońskiego. Brązowo-rdzawy kolor przyprawy doda smakowitego wyglądu potrawom. Dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu przyprawa nabiera delikatnego słodkawo-korzennego aromatu oraz lekko piekącego smaku.
Cynamon Cejloński bardzo dobrze komponuje się z herbatą, wraz z podanym naparem pomaga zwalczyć przeziębienie, rozgrzewa. Niektóre badania sugerują dodatkowo, że cynamon może mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi (polecany diabetykom). Badania wykazały, że ok. 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Polecany przy grypie, przeziębieniach oraz reumatyzmie (wykazano w badaniach, że pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu spożyte codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji). Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. W medycynie ludowej cynamon uważany był za naturalny afrodyzjak.
Cynamon Mielony nie zawierają konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
W sklepie ale-raj.pl mamy bardzo szeroki asortyment przypraw. Zapoznaj się z naszą szeroką ofertą!
ZASTOSOWANIE
Cynamon Cejloński Mielony jest doskonały do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, budyniu, ciast, słodkich sosów, duszonych jarzyn, deserów, wypieków, ciast miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, wina grzanego i ponczu, herbaty innych napoi. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki oraz jagnięciny. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
SKŁAD
Cynamon cejloński mielony
KRAJ POCHODZENIA
Madagaskar
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJE O ALERGENACH
Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych i innych orzechów.
INNE PRODUKTY W TEJ SAMEJ KATEGORII
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI Jednoskładnikowe
Skład: Czosnek niedźwiedzi suszony.
PRZYPRAWA HARISSA Mieszanki przypraw
Skład: Papryka słodka, chilli, sól, kolendra, czosnek, pieprz cayenne, kmin rzymski.
KMIN RZYMSKI MIELONY - KUMIN Jednoskładnikowe
Skład: Kmin rzymski mielony (kumin).
HERBATA CZARNA OGNISTA CZEKOLADA Czarne
Skład: Herbata czarna Ceylon OP, czekolada, cynamon, pieprz, aromat.