JAK PARZYĆ HERBATĘ? NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PARZENIA HERBATY OD ALE-RAJ.PL!
Herbata jest napojem magicznym. Każda jest inna i każda wyjątkowa. W ale-raj.pl znajdziecie wysokiej jakości herbatę liściastą: klasyczną oraz z dodatkami. Ale jak ją zaparzać, żeby wydobyć z niej wszystkie właściwości?
Jak prawidłowo parzyć herbatę?
Herbata jest napojem magicznym. Każda jest inna i każda wyjątkowa. W ale-raj.pl znajdziecie wysokiej jakości herbatę liściastą: klasyczną oraz z dodatkami. Ale jak ją zaparzać, żeby wydobyć z niej wszystkie właściwości? Każda herbata liściasta potrzebuje innej temperatury wody oraz czasu parzenia. Co jeszcze jest ważne, aby wydobyć wszystkie właściwości herbaty? Zachęcamy do zapoznania się z zasadami parzenia herbaty.
Ilość suszu
Warto odmierzyć susz według zaleceń na opakowaniu. Najczęściej podawanym miernikiem jest ilość łyżeczek sypanej herbaty na ilość wody. Mimo to, nie jest to w pełni precyzyjne. W tym przypadku dla dokładności możemy skorzystać z kuchennej wagi. Pamiętajmy również, że gdy mamy susz składający się z pełnych liści herbaty, to do przygotowania głębokiego naparu potrzebujemy mniejszą ilość niż suszu połamanego bądź zmielonego.
Ogrzewanie naczynia
Przed parzeniem herbaty zalecane jest ogrzanie naczynia. Najprostszy sposób to wlanie wrzątku po ściankach szklanki albo dzbanka, odczekanie chwili i wylanie. W naczyniu wówczas będzie unosić się para. Dlaczego warto ogrzać naczynie zanim przejdziemy do parzenia? Z uwagi na to, że zalewając herbatę liściastą w zimnym naczyniu tracimy od razu około 10 stopni Celsjusza od wskazanej, odpowiedniej temperatury wody do zaparzenia herbaty. Zatem podsumowując, temperatura naczynia i temperatura parzenia herbaty to ważne kwestie. Przestrzegając tych zasad na pewno osiągniemy napar idealny.
Jaka woda do parzenia herbaty?
Woda mineralna użyta do parzenia herbaty na pewno będzie najlepszym wyborem. Odpowiednia mineralizacja wody ma ogromne znaczenie dla docelowego smaku naparu. Do parzenia herbaty korzystna będzie również woda przefiltrowana z dzbanka ze specjalnym filtrem. Unikniemy wówczas nieprzyjemnego osadu z kamienia. A jak sprawdzić, czy nasza woda jest za twarda do parzenia herbaty? Na pewno zauważymy to na filiżance lub kubku. Utworzą się wówczas specyficzne plamy na powierzchni herbaty a także na ściankach naczynia. Najbardziej odpowiedni odczyn wody do zaparzenia herbaty to pomiędzy 6,5 a 7 pH. Dzięki temu woda będzie neutralna i nie wpłynie negatywnie na smak naparu. Może nie na co dzień, ale myślimy, że czasami warto uraczyć się herbatą zaparzoną na wodzie mineralnej.
Parzenie czarnej herbaty
Czarna herbata jest chyba naszym najczęstszym wyborem spośród herbat sypanych. Lubimy ją za wyrazisty smak i za to, że pomimo swojej unikalności pasuje niemal do wszystkich dań. Dzięki wysokiej zawartości teiny czarna herbata wspaniale pobudza. Assam, Ceylon, Darjeeling… Każdy z nas ma swoją ulubioną! Właściwości czarnej herbaty to przede wszystkim działanie pobudzające i spowalnianie procesów starzenia.
Do otrzymania odpowiedniego smaku naparu oraz właściwości, czarną herbatę powinniśmy zalewać wodą tuż po zagotowaniu. Optymalna temperatura do parzenia czarnej herbaty to 95-98 stopni Celsjusza. Można zastosować również „biały wrzątek” podgrzewając wodę do odpowiedniej temperatury parzenia, jednak bez zagotowania. Czas parzenia nie powinien być długi. Aby czarna herbata była intensywna wystarczą 2-3 minuty. Po tym czasie napar ma już piękny, bursztynowy kolor i bogaty smak. Jeśli nasz susz składa się z większych liści, czas parzenia możemy wydłużyć o minutę.
Dłuższe parzenie czarnej herbaty liściastej zmienia jej smak oraz właściwości. Po 5 minutach parzenia napar jest bardziej relaksujący. W smaku natomiast pojawia się większa gorycz. A to za sprawą tego, że podczas długiego parzenia czarnej herbaty uwalniają się garbniki. Warto więc po zaparzeniu wyciągnąć liście z naparu. Czarną herbatę można zaparzać więcej niż jeden raz. W tym celu każde następne parzenie liści powinniśmy wydłużyć o dodatkową minutę
Jak parzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata to najzdrowsza herbata świata. Właściwości zielonej herbaty nie mają sobie równych! Jest źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Wykazuje działanie zmniejszające ryzyko miażdżycy, może poprawiać pamięć. Wspomaga w stanach depresyjnych. Znajduje zastosowanie nawet w leczeniu chorób zębów i dziąseł. To druga z kolei, najczęściej wybierana herbata liściasta. Jest znacznie delikatniejsza od herbaty czarnej. Wymaga więc nieco innych warunków parzenia.
Wzorową zieloną herbatę parzymy w wodzie o temperaturze pomiędzy 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi 2-3 minuty. I tak jak w przypadku herbaty czarnej, czas ma znaczenie dla właściwości naparu. Krótkie parzenie spowoduje, że zielona herbata będzie działać pobudzająco. Natomiast dłuższe zadziała relaksująco. Dłuższe parzenie spowoduje również, że zielona herbata nabierze większej goryczy.
Jeśli jednak zależy nam na wydobyciu największej ilości właściwości herbaty zielonej, możemy parzyć ją nawet 10 minut. Wówczas osiągnie najwyższe stężenie polifenoli. Polifenole zawarte w zielonej herbacie są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Czyli neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników. Liście herbaty zielonej możemy zaparzać wielokrotnie. Mówi się, że im lepszy gatunkowo susz tym więcej razy można otrzymać zadowalająco smaczny napar zielonej herbaty. W tym przypadku proces parzenia herbaty należy wydłużyć o dodatkową minutę.
Parzenie białej herbaty
Biała herbata jest najdroższą i najmniej przetworzoną herbatą świata. Pozyskiwana z najmłodszych listków i pąków, które nie wytworzyły jeszcze zielonego barwnika, a dokładniej chlorofilu. Biała herbata posiada szereg substancji odżywczych. Zawarta w niej witamina C poprawia odporność. Wykazuje działanie redukujące stres i napięcie. Ponadto idealnie orzeźwia i pobudza. Ma największe stężenie teiny spośród innych herbat.
Białą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Czas parzenia białej herbaty wynosi od 2 do 5 minut. Najlepiej gdy użyjemy łyżeczkę liści białej herbaty na małą filiżankę wody. Liściastą białą herbatę możemy zaparzać wielokrotnie. Jeśli natomiast chcemy uzyskać mocniejszy napar, zamiast wydłużać czas parzenia, powinniśmy przygotować napar z większej ilości liści.
Białą herbatę występuje również w postaci herbaty rozkwitającej. Są to zwinięte w „kulkę” listki i płatki. W trakcie parzenia stopniowo się rozwijają tworząc kwiat. Herbatę rozkwitającą parzymy więc w szklanym naczyniu, najlepiej w dzbanku. To pozwoli na swobodne otwieranie się liści i pąków. Łatwo także będzie nam obserwować ten piękny spektakl. Podobnie jak białą herbatę liściastą, herbatę rozkwitającą parzymy w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około 3 minuty.
Jak parzyć herbatę Pu-ehr?
Herbata czerwona znana jest nam wszystkim pod nazwą herbata Pu-ehr. To nic innego, jak liście czarnej herbaty poddane fermentacji. Pochodzi z prowincji Yunnan i tylko stamtąd herbata czerwona może nosić nazwę Pu-ehr. Dzięki temu procesowi herbata posiada specyficzny czerwony kolor. Ma intensywny i wyrazisty ziemisty smak oraz aromat. Odchudzające właściwości herbaty Pu-ehr znane są na całym świecie. Nie bez powodu więc nosi miano „zabójcy tłuszczu”. Herbata Pu-ehr wykazuje działanie przyspieszające metabolizm i hamujące powstawanie tkanki tłuszczowej. Pu-ehr występuje w formie herbaty liściastej, a także prasowanej. A jak parzyć herbatę Pu-ehr?
Herbatę Pu-ehr parzymy dość krótko w porównaniu do innych herbat, od 1 do 3 minut w wodzie podgrzanej do temperatury 90-95 stopni Celsjusza. Dłuższe parzenie sprawi, że napar będzie bardzo gorzki. Sugerowana porcja na zaparzenie jednej filiżanki herbaty Pu-ehr to 1-1,5 łyżeczki suszu. Jeśli natomiast wolimy bardziej intensywny napar, zamiast długiego parzenia, należy zwiększyć ilość parzonych liści. Użyte liście herbaty Pu-ehr najlepiej parzyć do 3 razy. Zaleca się także aby spożywać ją po posiłkach dla regulacji przemiany materii.
Parzenie herbaty oolong
Herbata oolong nazywana jest także herbatą turkusową. Jest to herbata półfermentowana. Kolor liści oraz jej zalety sprawiają, że łączy w sobie herbatę czarną z herbatą zieloną. Herbata oolong jest przede wszystkim uprawiana w Chinach, choć można spotkać ją też z innych regionów świata, np. z Indii lub Nepalu. Sposób produkcji herbaty oolong jest bardzo skomplikowany. W herbatach turkusowych znajdziemy największą różnorodność olejków eterycznych. Oolong posiada niższe stężenie teiny od innych herbat, za to wyróżnia się większą zawartością fluoru.
Przed parzeniem herbaty oolong warto opłukać liście, aby je ogrzać i tym samym „obudzić”. Herbatę turkusową parzymy w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza średnio przez około od 3 do 5 minut. Ten czas parzenia pozwoli liściom oolonga odpowiednio się rozwinąć. Smak herbaty oolong jest bardzo złożony. Często łączy w sobie słodycz z posmakiem zielonej herbaty. Susz herbaty oolong można zaparzać kilka razy.
Dodatki do herbaty
Zapytacie na pewno, a jakie dodatki do herbaty? I kiedy właściwie je dodawać? Na przykład cytryna powinna być dodana do gotowego naparu, nie w trakcie parzenia liści herbaty. Z uwagi na to, że w kontakcie cytryny z liśćmi herbaty wytwarza się szkodliwa substancja – cytrynian glinu. Cukier również należy dodawać po zaparzeniu liści, nie w trakcie.
Zapraszamy również na nasz wpis Jak przechowywać herbatę? W nim znajdziecie praktyczne porady dotyczące przechowywania swoich ulubionych herbat liściastych. Życzymy Wam przygotowywania samych głębokich i aromatycznych naparów z użyciem naszych wspaniałych herbat!
Kategoria
Tagi
- WIOSENNA PRZEMIANA Z ALE-RAJ.PL, CZYLI JAK OCZYŚCIĆ ORGANIZM Z TOKSYN I JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE!
- CYNAMON, GOŹDZIKI, IMBIR... AROMAT I SMAK PRZYPRAW KORZENNYCH Z ALE-RAJ.PL NA ŚWIĘTA!!!
- JAK PARZYĆ HERBATĘ? NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PARZENIA HERBATY OD ALE-RAJ.PL!
- JAK PRZECHOWYWAĆ HERBATĘ? CZYLI PORADY I WSKAZÓWKI OD ALE-RAJ.PL :)
Komentarze
Nie dodano jeszcze komentarzy
Wpisz komentarz