Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami oraz promocjami?
  • Dołącz do nas na:
  • Tylko online
GOŹDZIK CAŁY
GOŹDZIK CAŁY

GOŹDZIK CAŁY

  • Przyprawy
  • Jednoskładnikowe
4,49 zł
Brutto

Skład: Goździki całe.

11 szt.
Gramatura
  • 20g
  • 40g
  • 100g
Ilość
Produkt dostępny

CHARAKTERYSTYKA 

Goździk Cały to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa oraz lek. Mówi się, że goździk jest przyjacielem lekarzy i chwałą kucharzy od wieków. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol (o działaniu odkażającym i znieczulającym).

Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej (ziołolecznictwo i stomatologia), w którym używa się olejku goździkowego jako środka przeciwbólowego, zwłaszcza w praktyce stomatologicznej dla nagłych przypadków związanych z bólem zębów. Goździki są także używane jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego. Goździki są również uważane za naturalne leki przeciwrobacze. Olejek eteryczny stosowany jest w aromaterapii gdy zachodzi potrzeba stymulacji i zwiększenia ciepłoty, zwłaszcza w przypadku problemów z trawieniem. Stwierdzono, że miejscowe wcieranie olejku bezpośrednio na skórę w okolicy brzucha i podbrzusza rozgrzewa przewód pokarmowy. Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne.

Goździki nie zawierają konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.

W sklepie ale-raj.pl mamy bardzo szeroki asortyment przypraw. Zapoznaj się z naszą szeroką ofertą!

ZASTOSOWANIE 

Goździki wykorzystywane do w kuchni do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do pierników, kruchych ciasteczek, kompotów, kapusty, czasem do buraczków, ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny, potraw z grzybów, drobiu. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i deserów. Tymczasem jest to nie tylko przyprawa, ale również cenny lek w ziołolecznictwie.

Napar z goździków – 1-2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem. Pić 1-3 razy dziennie po 100 ml przy kaszlu, zapaleniu gardła, silnych zaburzeniach trawiennych.

SKŁAD

Goździk cały

KRAJ POCHODZENIA

Komory

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

INFORMACJE O ALERGENACH

Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych i innych orzechów.

Powiązane produkty

INNE PRODUKTY W TEJ SAMEJ KATEGORII

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.